Over Studiozanger

De site Studiozanger.nl is ontwikkeld door Peter van Daal (geb 1960 te Rotterdam) en bedoelt voor de muziekliefhebbers die er als zanger of zangeres hobby-matig mee bezig zijn en het leuk vinden te horen hoe anderen daar mee bezig zijn en hoe je met weinig middelen toch een redelijk leuk resultaat kan neerzetten zodat je voor familie , vrienden e.d. evt een cd kan opnemen.

Ik was vanaf de vroege jeugd al geïnteresseerd bezig met muziek op school , in een koor en later via twee broers die ook altijd met muziek bezig waren (discotheek).

Helaas bestond de mogelijkheid tot aanschaf van orkestbanden (muziek zonder zang) voor zangers in spé toen nog niet en ook opnameapparatuur was toen niet weggelegd voor mensen met een krap gevulde bankrekening  waardoor je hoofdzakelijk aangewezen was op de badkamer e.d. 😉

Met de soundmixshow (voorloper van Idols en the Voice) op tv begon in 1985 een tijdperk waarin het fenomeen “karaoke” zijn intrede deed en er cassettebandjes op de markt kwamen die enigszins betaalbaar werden (10 tot 25 gulden per nummer) die echter nog niet de naam orkestband mochten hebben, en ook op het hardware-matige vlak kwamen er meer mogelijkheden .Verengalm

Om het geluid toendertijd toch wat vorm te geven ben ik begonnen met een verengalm van (ik meen) Marshall aan te schaffen die eigenlijk ontwikkeld was als gitaargalm maar door de microfoon ook best goed klonk , nadeel was dat je er echt niet tegenaan kon stoten want dan hoorde je de veren nog een halve minuut tegen elkaar rammelen.

Deze galm werd gekoppeld aan een oud mengpaneeltje met 4 kanalen ,waarvan op 1 kanaal een microfoonsignaal van een Sennheiser  type MD-421 (die ook wel bekend stond als het “scheerapparaat” vanwege zijn uiterlijk) binnenkwam en via het andere kanaal kwam daar een cassettedeck signaal binnen(karaokebandje) , deze twee signalen weer samenvoegen en opnemen op een andere cassettedeck en voilà daar was de eerste eigen opname .

uiteraard klonk dat nergens naar als je het vergelijkt met de huidige opname mogelijkheden die tegenwoordig gedigitaliseerd zijn en die je zelf kunt opnemen op je eigen computer.

Zo rond 1993/94 kwamen de eerste computers voor huisgebruik op de markt en dat was de start van het “echte” digitale tijdperk waarvan we nu anno 2014 nog steeds de vruchten plukken , ook de programma’s die tegenwoordig in de handel zijn om je eigen home-studio te creëren zijn natuurlijk legio en afhankelijk van je financiën kun je bijna alles op dat gebied kopen.

Tegenwoordig is het in sommige gevallen zelfs al mogelijk om met alleen een microfoon via een externe USB-geluidskaart op een laptop al opname’s te maken , maar ik hou het liever op de meer traditionele opstellingen om op te nemen.

Waar ik vooral in de begintijd mee bezig was is het best samen te vatten onder de noemer “verzamelen” ,zonder echt gericht te zoeken kocht ik voor zover (financieel) mogelijk van alles en nog wat waarvan ik dacht dat het maar in een studio nodig was zonder te kijken wat “echt” nodig was , m.a.w. ik kocht veel te veel en dan ook nog apparatuur waar ik soms helemaal niet mee overweg kon omdat het gewoon té technisch was.behringer mx 9000

Als voorbeeld kocht ik een Behringer MX 9000 48 kanalen met meterbrug waarvan ik er ongeveer 8 van gebruikte ! en die qua opstelling ongeveer een kwart van mijn toenmalige kamertje in beslag nam, ook de instellingen op zo’n mengpaneel vragen eigenlijk om een opleiding als studiotechnicus om dit allemaal juist in te stellen, dat ik er toen dus toch mee heb kunnen opnemen mag bijna een wonder heten want er waren zoveel instellingen mogelijk dat ik waarschijnlijk ook een beetje geluk moet hebben gehad op dat moment , maar er zaten dus héél veel knoppen en schuifjes op en aan en dat was de reden om hem te kopen.

 

Ook hele stapels 19 inch racks van overwegend Behringer gekocht omdat die allemaal verschillende functie’s konden uitvoeren waarvan ik dacht dat ik ze nodig had , o.a. ultra gain pro , ultra link, ultra drive , powerplay , ultra graph om er maar een aantal te noemen en deze namen stonden dus voor compressor/limiter , de-esser , gate, equalizer  e.d. , maar eerlijkheid gebied te zeggen dat ook deze tevens gekocht zijn omdat er zoveel knopjes en lichtjes op zaten wat ik toch wel mooi vond als alles aangesloten was.Untitled-2

Het enige wat echt nodig was en wat ik ook aangeschaft had was een Behringer Virtualizer Pro oftewel een Digital Multi effects-processor , m.a.w. een uitgebreide reverb/galm met diverse instelmogelijkheden die voor de hobbyist echt nodig was.virtualizer pro1

Anno 2014 is ook al deze randapparatuur niet meer nodig want er zijn zoveel studio-programma’s waar al deze effecten en hulpmiddelen (VST’s) software-matig al in verwerkt zitten en dus achteraf gebruikt kunnen worden , met als uitzondering de reverb/galm welke tegenwoordig in veel mengpanelen onder de effecten ingebouwd zitten en dus tijdens de opname gelijk gebruikt kunnen worden zodat je een goed idee hebt hoe het allemaal ongeveer gaat klinken .

In professionele studio’s gaat dit natuurlijk heel anders , daar wordt tijdens de opname op je koptelefoon wel de galm weergegeven maar gaat het signaal “droog” (dus zonder galm) de computer in waarna tijdens het afmixen de galm pas op het zangspoor wordt bijgevoegd tot een goed klinkende mix , de hele opname in een studio gebeurd over heel veel verschillende sporen waarbij ze b.v. één of meer sporen gebruiken voor drums , gitaar , trompet , zang , e.d. wat wel tot 48 sporen op kan lopen, sommige home studio’s gebruiken ook meer sporen en kunnen qua capaciteit/resultaat bijna wedijveren met de kleine professionele studio’s echter gaat dat te ver voor wat ik wil en ik wil het ook graag overzichtelijk en hobby-achtig laten en dus doen we het eenvoudig terwijl we toch leuke opnamen kunnen maken.

Momenteel is de opstelling een computer waarop de orkestbanden staan en die via de line-out aangesloten zit op een Tascam M-164 UF USB studio mixer (wat overigens het eerste mengpaneel is wat ik in deze 30 jaar in 2013 nieuw aangeschaft heb) op de andere kanalen zitten 2 microfoons (sennheisers) die vanuit het mengpaneel van een effect kunnen worden voorzien en een Cd/dvd speler om orkestbanden die op cd/dvd staan direct af te kunnen spelen , vanuit de “mix” wordt er uitgestuurd naar een versterker en van daaruit naar een tweede computer die alleen gebruikt wordt voor de opname’s en waar dan ook het programma Magix Music studio op staat , vanuit dit programma hebben we via de VST’s  de mogelijkheid om de opname iets “mooier” te maken door b.v. de eerste paar seconden helemaal stil te maken als er ruis o.i.d. op zou zitten voordat de muziek begint ,ook een equalizer kan het geluid nog iets mooier maken .

op het moment dat we tevreden zijn met de opname sla ik de nummers op m.b.v. een usb stick of kan ze direct branden op CD.

op deze site staan wat nummers die ik op deze manier heb opgenomen en zijn dus niet foutloos omdat ik geen gebruik maak van meerdere sporen en dat betekent dat een nummer tijdens de opname gelijk in 1 x goed moet zijn qua geluid verhouding zang/orkestband , galm, toonhoogte ,tekst en ritme en al deze factoren krijg je alleen goed in een meer sporen opname omdat je dan de “foute” stukjes kan vervangen door “goede” opname van een ander spoor waar je het stuk nogmaals hebt ingezongen ,en zo zijn er nummers die samengesteld zijn uit bijvoorbeeld 10 tot wel 100 verschillende opname’s en waarvan dan de beste stukjes gebruikt zijn en tot 1 geheel gemaakt zijn om het perfect te laten klinken.

Helaas heb ik zelf altijd een podiumvrees behouden en is ook het onthouden van teksten een probleem ,vandaar dat ik mijn teksten dus print en lees en de opnamen dus altijd thuis heb gedaan en het als hobby ben blijven doen met als enige uitzondering éénmalig een optreden met collega’s van de Athlon Car Lease band (zie foto’s) .

Tip: Orkestbanden zijn te verkrijgen via Marktplaats.nl , Karaokes.nl , karaoke-versie.nl en  orkestbanden.org   , mocht je een bepaalde orkestband zoeken dan kun je ook een mail sturen zodat ik kan kijken of ik hem misschien in bezit heb en kan dat waarschijnlijk goedkoper dan via de bovenstaande site’s.

Dus kort samengevat :Mocht je de opname’s van deze site goed genoeg vinden dan kun je dus met heel weinig middelen een leuke thuis-opname maken en voor deze zangers en zangeressen is de site dus bedoeld.